mandag 19. mars 2012

Blender

I dag lærte vi om bruk av blender. Blenderåpningen bestemmer dybdeskarpheten i bilde. Den er som iris i øynene våre. Jo større blenderåpningen er, desto mer lys slippes inn.
Vi stiller kameraet inn på Av- (Aperture value) når vi skal fokusere på å stille på blender og ikke lukkertid. Ved en stor blenderåpning (lave tall fra 1.0 - 4.0) slippes det inn mye lys og vi får liten dybdeskarphet. I normalt lys kan en bruke en blender på ca. 5.6. Liten blenderåpning (8-22 osv..) brukes i sollys og slipper inn mindre lys. Her blir også dybdeskarpheten bedre.
Dybdeskarpheten verierer i forhold til faktorene:

  • Blerderåpning
  • Avstand til fotoobjektet
  • Brennvidde/linsetype


Jeg har tatt noen bilder for å illustrere forskjellen på liten og stor blenderåpning.


Lukker 1/2500 // f/4.0 // ISO 200

I dette bilde er blenderåpningen stor og vi ser at kun snorene på styre er i fokus. Resten av bilde er nokså uklart ettersom det er liten dybdeskarphet.  Dette gir bildet og komposisjonen mer spenning.

Lukker 1/60 // f/28.0 // ISO 200

Her er blenderåpningen mye mindre og vi ser at bildet har større dybdeskarphet. Alt som er med i bildet ser nokså klart ut. Med denne effekten får du et fint, men litt kjedeligere bilde.

Lukker 1/125 // f/36.0 // ISO 1000

Dette er også et eksempel på at med liten blenderåpning får du et bilde der hele bakgrunnen er klar i tillegg til objektet som fotograferes.

Lukker 1/4000 // f/5,6 // ISO 1000

Mens her er det brukt en større blenderåpning og bakgrunnen blir uklar mens objektet er i fokus og blir klart. Dette er en effekt som brukes for at vi kun skal fokusere på dette objektet i bilde og ikke den irrelevante bakgrunnen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar